Grenzen verleggen

Het verhaal van Europass

D at nooit meer. Dat werd gezegd toen de Tweede Wereldoorlog, na jaren van vernieling en bloedvergieten eindelijk voorbij was. In 1950 besloot een aantal Europese landen, waaronder Nederland, zich economisch en politiek te verenigen om te zorgen voor blijvende vrede. Een geweldig initiatief waar we als burgers van Europa nog steeds de vruchten van plukken. In 1957 werd de samenwerking tussen deze zes landen uitgebreid en werd het Verdrag van Rome ondertekend. Dit betekende vrij verkeer van personen, goederen en diensten over de grenzen. Steeds meer landen wilden zich aansluiten bij de Europese Unie en inmiddels zijn 28 landen aangesloten en mogen burgers vrij reizen naar alle landen van Europa. Je hebt dus alleen een geldig paspoort of ID nodig en je kunt gaan.

Makkelijker

Het reizen tussen de verschillende landen was makkelijker geworden. We kregen zelfs de euro, waardoor we niet meer naar het grenswisselkantoor hoefden om de gulden in te wisselen voor marken of francs. Prachtig, zou je zeggen. Maar zo gemakkelijk was het niet voor het onderwijs en de werkgelegenheid in Europa. De beroepskwalificaties waren niet hetzelfde in de verschillende landen en daarom was het lastig om diploma’s te waarderen, opleidingen te vergelijken en te werken in een ander Europees land.

Talenten

Maar wat doet Europass dan? Zoekt het een baan voor mij of heeft het een lijst met stageadressen? Nou, nee. Tja, het is gewoon lastig uit te leggen. We zullen het proberen: Europass helpt jou om je talenten en diploma’s netjes op een rij te zetten, zodat je aan anderen kunt laten zien wat je kunt en wat je geleerd hebt.

Vrijheid, blijheid, en de harde waarheid

Maar waarom zou je überhaupt in het buitenland willen studeren of werken. Dat is heel helder, denken wij. “Vrijheid, blijheid, maar ook de harde waarheid”, schreef iemand die een blog plaatste op onze website. Natuurlijk. Het is supergaaf als je in het buitenland stage kunt lopen of een tijdje kunt werken. Je leert nieuwe mensen kennen, je leert omgaan met een andere cultuur, maar je komt jezelf ook wel een paar keer tegen. Je hebt bijvoorbeeld geen geld meer of je verlangt naar huis, naar je familie en vrienden. Dat is niet erg, dat gebeurt. Daar leer je van. Cliché? Ja, maar het is echt waar.

Struggles

Over deze en andere struggles kunnen wij je veel vertellen. We helpen je alvast bij het invullen van je gegevens. Beleef het buitenland en ga grenzen verleggen. Wij weten hoe het is om naar het buitenland te gaan. We gaan zelf regelmatig de grens over om te overleggen met andere landen hoe we Europass nog beter en hopelijk ook digitaler kunnen maken. We zien uit naar de toekomst. En jij bent daar een onderdeel van.