Met je diploma naar het buitenland?

Mijn diploma’s

In Mijn diploma’s staan diplomagegevens van de meeste, door het ministerie van OCW erkende Nederlandse opleidingen. Download gratis uittreksels van uw diploma’s.  

 

Legalisatie

Ga je voor werk of studie naar het buitenland? Je diploma is niet automatisch geldig over de grens. Voor werk of studie in het buitenland heb je vaak een gelegaliseerd diploma nodig. Je kunt je erkende opleidingsdocumenten bij DUO laten legaliseren. 

Statusverklaring

Een statusverklaring van DUO beschrijft de waarde van een Nederlandse opleiding in het voortgezet onderwijs.  Er bestaat een gratis standaardverklaring maar er is ook een uitgebreide, betaalde versie beschikbaar. 

Certificaatsupplement

Het Europass Certificaatsupplement (CS) is onderdeel van Europass. Het is een korte en praktische beschrijving van een Nederlandse mbo-kwalificatie. Hiermee kunt je in binnen- en buitenland laten zien wat je kunt. Het CS is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

Diplomabeschrijving 

Als je in het buitenland gaat studeren kan het handig zijn om je buitenlandse onderwijsinstelling een beschrijving van je diploma te geven. Deze diplomabeschrijving kun je bij de Nuffic aanvragen.

Beroepserkenning

Je wilt werken in een land binnen de EU of in Zwitserland, Noorwegen, Liechtenstein of IJsland en je beroep is daar beschermd.

Op deze pagina van de Nuffic vind je enkele hulpmiddelen.

Studiefinanciering in het buitenland

Ga je een volledige opleiding volgen aan een hbo-instelling of universiteit in het buitenland? Of je hiervoor studiefinanciering krijgt, hangt af van het land en van de opleiding. Je vindt er alles over op de website van DUO.

Verklaring van onderwijsbevoegdheid

Wil je een verklaring over welke onderwijsbevoegdheid je hebt ten behoeve van gebruik in het buitenland?

Neem dan contact op met de afdeling Diplomadiensten van DUO op  diplomadiensten@duo.nl en vraag om het formulier Verklaring van Onderwijsbevoegdheid. We sturen per mail het formulier toe.

Wil je weten of je Nederlandse diploma een onderwijsbevoegdheid geeft? Gebruik de bevoegdhedenscan of lees het handboek Onderwijsbevoegdheden.

Studieschuld in het buitenland

Heb je een studieschuld? Vergeet dan niet je nieuwe adres aan DUO door te geven. Wil je weten wat je nog meer moet regelen bij DUO voordat je naar het buitenland vertrekt? Klik dan op de link hieronder.