Vrijwilligerswerk in het buitenland?

door dec 12, 2018Reizen0 Reacties

Een buitenlandervaring kun je op verschillende manieren opdoen. Je kunt gaan reizen, stage lopen, een taalcursus volgen of als vrijwilliger gaan werken. In deze blog richten we ons op vrijwilligerswerk. Je wilt voor vrijwilligerswerk naar het buitenland, maar hoe pak je dit aan en wat kan Europass jou bieden? Lees het hier!

Waarom als vrijwilliger aan het werk in het buitenland?

Wil je gaan reizen en daarnaast ook echt de cultuur of taal leren kennen, dan is vrijwilligerswerk een hele goede optie. Daarnaast is het een zeer betekenisvolle ervaring waarin je andere mensen kunt helpen en daar zelf ook nog eens voldoening uithaalt. Je kunt vrijwilligerswerk goed combineren met een talencursus, zodat je alles wat je leert direct in de praktijk kunt brengen. Mocht je graag in je eigen interessegebied willen werken dan kan dat, want er zijn mogelijkheden volop. Je kunt aan de slag als docent, sociaal werker, journalist, bioloog of als hulp in de zorg. Voor veel van dit werk heb je niet eens een specifieke opleiding nodig. Vrijwilligerswerk is een ervaring die je nooit zult vergeten en daarnaast ook nog eens een mooie aanvulling op je cv.

 

Hoe pak je het aan?

Het kiezen van je bestemming kan een lastige keuze zijn, omdat verschillende factoren invloed hebben. Onder andere het klimaat, de periode dat je wilt gaan, de taal of de cultuur, maar ook praktische zaken als budget en veiligheidsaspecten kunnen een rol spelen. Het is handig om van te voren goed voor jezelf op een rijtje te zetten wat je uit je vrijwilligerswerk wilt halen. Op die manier kun je ook gerichter zoeken. Bedenk goed wat belangrijker voor je is, het land waar je heen wilt of het werk dat je gaat doen. Wil je naar een specifieke regio, dan is er een kans dat je wat flexibeler zal moeten zijn in het soort vrijwilligerswerk dat je wilt gaan doen. Op het internet zijn diverse websites die je verder kunnen helpen bij het zoeken naar een geschikte werkplek. Kijk bijvoorbeeld op www.travelactive.nl, www.vrijwilligwereldwijd.nl , www.joho.nl  of www.projects-abroad.nl.

Wat kan Europass jou bieden?

Niet alleen voor werkzoekenden, maar ook voor vrijwilligers zijn de documenten van Europass relevant. Met Europass voor vrijwilligers bijvoorbeeld, waarmee je bij een eventueel toekomstige werkgever of een andere vrijwilligersorganisatie kunt aantonen wat je hebt geleerd en welke ervaring je hebt opgedaan in de periode van vrijwilligerswerk. Het document is op die manier een mooie aanvulling op je cv.