Voordeliger studeren in Duitsland!

door okt 6, 2017Studeren0 Reacties

Overweeg je om een studie of stage in het buitenland te volgen? We kijken dit keer naar Duitsland.

Duitsland heeft de grootste bevolking van de landen binnen de Europese Unie en is één van de meest dichtbevolkte landen van Europa. Net als België is Duitsland één van onze buurlanden. Duitsland is daarnaast ook nog eens een belangrijke handelspartner van Nederland. In Nederland zijn veel Duitse studenten. Andersom is dit minder. Dit komt waarschijnlijk doordat in Duitsland veel studies in het Duits worden gegeven. Steeds meer studies worden echter in het Engels aangeboden.

Info voor studenten
In Duitsland gelden over het algemeen dezelfde toelatingseisen als in Nederland. In de meeste gevallen moet je wel eerst aan een taaltoets deelnemen voordat je wordt toegelaten. Ook in Duitsland wordt er onderscheid gemaakt tussen het hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs. Studeren in Duitsland kost je ongeveer 500 euro per semester. De woningmarkt verschilt per stad. In de grote steden kan het net als in Nederland af en toe lastig zijn woonruimte te vinden.

Hoe zit het met de Financiën?

In Duitsland betaal je geen collegegeld als je gaat studeren op openbare hogescholen. Er zijn wel kosten die je per semester betaalt, maar die zijn een stuk lager dan het collegegeld in Nederland (tussen de 10 en 160 euro). Hoe hoog de bijdrage precies is verschilt per instelling en deelstaat. Als je aan een privéschool gaat studeren betaal je meestal wél collegegeld.

Collegeld
Gemiddelde kamerhuur
Studiefinanciering mogelijk?
OV-kaart?

: Geen!
: Van E260,-  tot  E510,-
: Ja
: Ja, verschilt per regio

De top 5 studentensteden van Duitsland:


München (44.000 studenten)
Beieren is veelzijdig en gezellig. Dichtbij de Alpen is München een belangrijk centrum van kunst & cultuur.

Frankfurt (42.000 studenten)
De stad van Goethe, centrum van het bankwezen en het heeft één van de grootste luchthavens van Europa. De skyline van Frankfurt is indrukwekkend.

Münster (40.000 studenten)
Bijna op fietsafstand van Enschede ligt een op en top studentenstad met veel historie. In 2004 is Münster uitgeroepen tot meest leefbare stad ter wereld.

Hamburg  (39.000 studenten)
Trendy stad in Noord-Duitsland waar de Beatles groot geworden zijn. Relatief dicht bij Nederland, met een groot aanbod aan studies en uitgaansgelegenheden.

Bochum (33.000 studenten)
Goedkoop studeren in het buitenland doe je in Bochum. De stad is dichtbij Nederland en kent de laagste huurprijzen voor studentenkamers.

 

De voordelen van Duitsland op een rij:

  • Het is dichtbij
  • Uitstekend onderwijs
  • Geen collegegeld
  • Heel veel keuze in studies en steden

Nuttige links:

Informatie op Wilweg.nl https://www.wilweg.nl/landen/duitsland
Study in Germany  https://www.study-in.de/en/