Top 7 kleine studentensteden in Europa

Denk jij erover na om in het buitenland te gaan studeren voor een volledige opleiding of een semester? Dan kun je kiezen voor de gebruikelijke studentensteden die bij een groot publiek bekend zijn.  In dit artikel kijken we echter naar wat kleinere steden in Europa die misschien wel interessanter zijn. 

1. Kroatië: Dubrovnik

De bijnaam van Dubrovnik is de ‘Parel van de Adriatische Zee’. En dat is niet voor niets. Als je door deze prachtige oude stad wandelt waan je je in de middeleeuwen. De ommuurde oude stad is goed bewaard gebleven en staat vol met monumenten. Goed vertoeven doe je in een van de vele restaurants, en voor verkoeling is er altijd een strand in de buurt. Het water van de Adriatische zee wordt het meest blauwe van Europa genoemd.

De stad heeft ongeveer 50.000 inwoners en de universiteit kent ongeveer 2000 studenten. Er zijn acht internationaal georiënteerde programma’s, onder andere op nautisch vlak.

 

2. Zwitserland: Lausanne

In deze knusse studentenstad aan het meer van Genève vind je diverse instellingen van hoger onderwijs, zo staat de oudste hogere hotelschool ter wereld in Lausanne. Ook sport speelt een centrale rol. Veel internationale sportbonden zijn hier gevestigd waaronder het Internationaal Olympisch Comité. De stad kent veel hoogteverschillen maar toch kun je comfortabel reizen; het is de kleinste stad ter wereld met een metro. Coco Chanel woonde vanwege de tweede wereldoorlog een tijd in Lausanne en ze was zo dol op de stad dat ze zich daar heeft laten begraven.

Aan de universiteit van Lausanne (133.000 inwoners) studeren een kleine 13.000 studenten waarvan er 1500 uit het buitenland komen. 

 

 

4. Griekenland: Thessaloniki

Met meer dan 80.000 studenten (zo’n 40% van de bevolking) is Thessaloniki een uitgesproken studentenstad. De stad ligt aan een baai en is van oudsher van strategisch belang voor de handel tussen oost en west. Er zijn vele mogelijkheden voor vermaak en het proeven van cultuur. Er zijn vele musea en de vroegchristelijke en byzantijnse monumenten staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. De grondlegger van de republiek Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, is geboren in Thessaloniki.

Het kan aardig warm zijn in Griekenland. Ben je tijdens het studeren toe aan verkoeling? Dan kun je terecht in het attractiepark waterland. Dit zwemparadijs heeft een oppervlakte van 150.000 m2 en is daarmee het grootste van Zuidoost Europa.

 

 

6. Roemenië: Sibiu

Studeren in Transsylvanië? De universiteit van Sibiu telt 25.000 studenten. Op een bevolking van 150.000 inwoners kun je dus met recht spreken van een echte studentenstad. De stad floreert en is in trek bij buitenlandse investeerders. Sibiu is een oude en levendige culturele stad waar plaats voor enkele theaters en een orkest. In 2007 was Sibiu samen met Luxemburg de culturele hoofdtad van Europa. Sibiu is eens van de meest bezochte steden in Roemenië, mede omdat de middeleeuwse bouwwerken in prima conditie zijn bewaard.

Roemeense weetjes:

  • Roemenië heeft de grootse populatie wolven, beren en lynxen van Europa.
  • Nabij de plaats Roșia Montană zijn de grootse natuurlijke goudvoorraden van Europa aanwezig.
  • De moderne vulpen is uitgevonden door Petrache Poenaru. Hij vroeg het patent aan op 25 mei 1827.

 

Ben enthousiast geworden en wil je meer informatie over een studie in het buitenland? Kijk dan op een van onderstaande websites: