Een cv maken: nuttige tips!
Wanneer je begint met solliciteren is het belangrijk om als eerste je curriculum vitae in orde te maken. Je cv geeft een kort en feitelijk overzicht van je kennis, vaardigheden en werkervaring.
Curriculum vitae betekent letterlijk levensloop en wordt meestal afgekort tot cv. Er bestaat geen universeel ‘goed´ cv dat voor iedereen in alle situaties is te gebruiken. Het is juist belangrijk dat een cv een persoonlijk visitekaartje is dat steeds opnieuw ingezet kan worden bij sollicitaties. Het is belangrijk dat het cv eenvoudig en snel aanpasbaar is.
Wanneer je een passende vacature hebt gevonden dan moet je cv aansluiten op die functie, de motivatie voor de vacature schrijf je in de sollicitatiebrief. Naast een cv voor gerichte vacatures heb je ook een cv nodig voor je netwerkcontacten en eventuele open sollicitaties. Dit cv ziet er iets anders uit. Hierin staan naast je kennis en ervaring je motivatie en ambitie voor een toekomstige functie benoemd.

Bij elke sollicitatie zul je het CV moeten aanpassen om zo de juiste nadruk op werkervaring of opleiding te leggen. De lezer werkt bij het doornemen van de cv’s zo efficiënt mogelijk. Naast inhoud is daarom ook de vormgeving (o.a. leesbaarheid) van het CV van belang. Hierna vind je tips waarmee je het CV voor zowel gerichte sollicitaties als voor je netwerkcontacten kunt opstellen en/of verbeteren.
Onderstaande tips kunnen je helpen als je het CV aanmaakt.
- Maak een duidelijk en overzichtelijk cv. Zorg dat de werkgever de belangrijke informatie snel kan vinden.
- Gebruik je cv om je sterke punten te benadrukken, treed niet teveel in detail.
- Gebruik in principe een omgekeerde volgorde in tijd (chronologie). Begin bij je laatste opleiding en werkervaring en werk dan terug in de tijd.
- Houd het kort en bondig. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste werkgevers de voorkeur geven aan een traditioneel, overzichtelijk en feitelijk cv.
- Zorg dat je cv er netjes en verzorgd uitziet. Let goed op typefouten en taalfouten.
- Wees “brutaal” , dus niet te bescheiden. Noem elke werkervaring die relevant is, ook als het gaat om onbetaald werk, stages, vrijwilligerswerk, enz.
- Wees eerlijk. Zet geen dingen in uw cv die niet waar zijn. Wees je bewust van de vragen die je gesteld krijgt wanneer je “gaten” in je cv probeert weg te werken. Vaak werkt het beter als je aan de werkgever kunt uitleggen waarom er een “gat” in je cv zit.
- Geef je cv een persoonlijke tint. Let daarbij op lettertype of soort papier. Let op dat dit ook aansluit bij wat gebruikelijk is in de functie en branche. Voorbeeld: een cv in de reclamewereld ziet er anders uit dan in de techniek of overheid.
- Let erop dat lettertype en papier van cv en brief hetzelfde zijn.
- Zet in de koptekst of voettekst van het cv je naam (klein) en nummer de pagina’s. cv’s worden tijdens een sollicitatieprocedure gekopieerd voor een aantal mensen. Pagina’s, die bij elkaar horen kunnen zo altijd worden terug gevonden.
- Een cv is altijd getypt.
- Een cv is over het algemeen niet langer dan 2 pagina’s.
- Vermeld bij je werkervaring je taken, verantwoordelijkheden en de resultaten, die je hebt behaald.
- Referenties. Tegenwoordig worden in een cv geen referenties meer vermeld. Wanneer een werkgever informatie wil opvragen, vraagt hij je tijdens het sollicitatiegesprek bij wie hij referenties kan inwinnen.
- Laat je cv door iemand anders lezen voordat je het verstuurt. Een ander ontdekt misschien nog fouten en kan je nog een paar tips geven.
- Maak een aantal kopieën van je cv en zorg dat je deze altijd bij je hebt, zodat je het cv altijd kunt meegeven wanneer je een interessant contact ontmoet.
- cv mailen: maak het document bij voorkeur in Pdf of Word, zodat het door iedereen geopend kan worden.
Wanneer je gaat solliciteren en je hebt je cv opgesteld, dan kun je er bijlagen toevoegen. Lees hieronder tips en richtlijnen.
- Voeg eventueel een bijlage toe waarin u een meer uitgebreide omschrijving geeft van taken, verantwoordelijkheden in uw laatste functie, uw profiel en bijvoorbeeld uw stijl van leidinggeven.
- Publicaties: vermeld uw publicaties in een bijlage. Voeg de bijlage alleen toe, wanneer deze een toegevoegde waarde heeft (bijvoorbeeld: onderzoeksfunctie).
- Projecten: maak een overzicht van uw project in een bijlage. Geef per project een korte omschrijving.
- NB: Voeg alleen een bijlage toe, wanneer deze duidelijk een toegevoegde waarde heeft.
- Wanneer je gebruik maakt van het Europass CV, dan kun je eenvoudig bijlagen toevoegen door gebruik te maken van het European Skills Passport. Hiermee maak je snel een overzichtelijk PDF dat je mee kunt sturen met sollicitaties.
Voldoende hieraan? Via deze link kun je nu eenvoudig en gratis het Europass CV aanmaken.