7 vragen aan jezelf bij een sollicitatie
Als je een leuke vacature hebt gezien dan weet je soms niet waar je beginnen moet. Daarom hebben we een aantal belangrijke vragen op een rij gezet:
1.Past de vacature bij mij?
Om hierachter te komen zijn er een paar subvragen:
- heb je de juiste vooropleiding?
- is de baan Inhoudelijk interessant?
- Is de werklocatie goed te bereizen?
- Past het aantal uren bij je?
Als het antwoord ja is op deze vragen dan kan het proces van sollicteren beginnen. Maar hoe doe je dat?
2. Past de organisatie bij mij?
Elk bedrijf heeft haar eigen cultuur, grotere bedrijven zijn vaak hierarchischer ingesteld dan kleine. Sommige bedrijven hebben een commerciële inslag, andere juist niet. Bij sommige organisaties kun je vanuit huis werken, bij andere niet. Zo zijn er veel verschillen die van invloed kunnen zijn bij het uitoefenen van de functie. Een bedrijfscultuur is niet altijd goed zichtbaar vanaf de buitenkant.
Voordat je solliciteert, is het van belang dat je nagaat of jouw persoonlijkheid past bij het bedrijf waar je solliciteert. Doe onderzoek naar de aard van het bedrijf door goed naar hun website te kijken, het jaarverslag te lezen of navraag te doen bij mensen die er al werken.

3. Heb ik een goed cv?
Het belang van een goed cv moet je niet onderschatten. Op bepaalde functies komen veel sollicitaties binnen, daarom wordt als eerste het cv doorgenomen. Is je cv niet goed uitgelijnd of is het niet goed leesbaar? Dat kan al een reden zijn om je cv weg te leggen.
Wees kort en bondig in je opsommingen en vermeld vooral die zaken die van belang zijn voor de functie. Begin met een statement waarin je snel duidelijk maakt wie je bent en wat je kunt (zie punt 5).
Wees eerlijk en zorg voor betrouwbare gegevens. Neem alleen gegevens op die verifieerbaar zijn.
Als je de juiste gegevens zoekt van je opleiding, download dan een uittreksel uit het Diplomaregister van DUO. Dan heb je gelijk een bewijs van je opleiding.
Heb je nog geen cv? Europass kan je hier bij helpen.
4. Heb ik een goede sollicitatiebrief?
In een sollicitatiebrief geef je aan waarom je vindt dat jij geschikt bent, maar ook waarom jij bij het bedrijf past. Laat blijken dat je iemand bent met inzet en passie, en dat je je hebt verdiept in de organisatie. Wees zakelijk, maar toch persoonlijk. Zorg voor feilloos taalgebruik en laat je persoonlijke kennis en kunde aansluiten op de in de vacature gevraagde vaardigheden.
Zorg dat de brief niet te lang wordt (maximaal één A4) en laat vrienden of kennissen de brief goed controleren.
5. Wat zijn mijn kernkwaliteiten?
Soms is het lastig om duidelijk te maken over welke competenties je beschikt. Bij elke functie horen bepaalde kwaliteiten die noodzakelijk zijn om goed te functioneren. Het is aan jou om na te gaan welke kwaliteiten dat zijn, en of deze bij jouw kwaliteiten aansluiten.
Maar hoe stel je vast wat jouw kwaliteiten zijn? Gelukkig zijn er verschillende manieren om hier achter te komen. Eén van de populairste manieren is de Kernkwaliteiten en kernkwadrantenanalyse van Ofman. Op internet zijn veel sites waar je terecht kunt.
6. Is mijn (sociale) netwerk in orde?
Veel organisaties zullen een online screening doen voordat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Zorg ervoor dat je LinkedInprofiel up-to-date is en dat je social media accounts goed afgeschermd zijn. Heb je toch een openbaar account, houd er er dan rekening mee dat wat je daar post mogelijk zichtbaar is voor potentiële werkgevers.
Tijdens het screeningproces kan het zijn dat je referenties gechecked worden. Controleer voordat je gaat solliciteren of je referenties nog actueel zijn kloppen en stel hen op de hoogte.
7. Spreken de voorwaarden mij aan?
Ten slotte de volgende belangrijke subvragen:
- Wat is het salaris en is er een 13e maand?
- Gaat het om een tijdelijk contract of vast contract?
- Hoe lang duurt de proeftijd?
- Is er een mogelijkheid om door te groeien in de functie of een opleiding te volgen?
- Is er een optie om in de toekomst meer of minder te werken?
Heb jij nog tips? Veel succes!
