5 tips voor een goede presentatie

door jul 19, 2018Studeren0 Reacties

De eerste keer dat ik een presentatie moest houden, was een drama. Ik was enorm zenuwachtig. Ik
was bang dat ik volledig werd ‘afgemaakt’. Ik had me goed voorbereid, dacht ik. Ik had de presentatie
helemaal uitgeschreven en ik had de uitwerking met verschillende mensen besproken. Ik had een
PowerPoint presentatie gemaakt, maar er stond veel te veel tekst op de sheets. Ik dacht, dat helpt
me wel. Maar het werkte juist averechts. Ik begon te stotteren, ik wist het allemaal niet meer, viel
stil, internet werkte niet, mijn filmpje had geen geluid… Het was echt een drama.
Ondertussen weet ik dat presenteren is te leren. Ik presenteer best vaak en vind het nu zelfs heel
leuk om te doen. Hieronder vijf tips hoe je kunt voorkomen dat je presentatie in een drama eindigt.

1 Geloof in wat je zegt

Het allerbelangrijkste is dat je gelooft in wat je vertelt. Sta achter je verhaal en vertel het met passie en enthousiasme. Betrek je publiek, stel vragen en wees nieuwsgierig naar de mening van de mensen. Vertel eens een persoonlijke anekdote. Dat wil je publiek horen, persoonlijke verhalen.

2 Bereid je goed voor

Begin op tijd met het maken van je presentatie. Weet wie je publiek is en pas je presentatie daarop aan. Zorg ervoor dat je op tijd in de zaal aanwezig bent om je presentatie te testen. Test ook het geluid, als je dat nodig hebt. Weet wat je moet doen als er geen geluid is of als er bijvoorbeeld geen internet (wifi) is. Bij geen geluid tijdens een filmpje kun je eventueel zelf het verhaal vertellen. Bij geen wifi: gebruik je mobiele telefoon als hotspot.

3 Straal rust uit

Je houding en lichaamstaal zijn erg bepalend voor je performance. Door hier extra op te letten krijgt je presentatie meer kracht. Praat daarbij rustig en langzaam en laat af en toe stiltes vallen.

4 De kunst van het herhalen

Uit onderzoek blijkt dat mensen maar maximaal drie dingen kunnen onthouden. Maak je presentatie beknopt, helder en overzichtelijk. Herhaal je boodschap drie keer, zodat de informatie blijft hangen. Behandel maximaal drie onderwerpen en kom met drie argumenten, niet meer.

5 Zorg voor structuur

Zorg voor een verhaal met een kop, romp en staart. Laat direct aan het begin, na het voorstellen van jezelf, weten welke onderdelen je gaat bespreken. Geef steeds aan waar de presentatie zich bevindt. En, heel belangrijk, begin en eindig met je kernboodschap. Dat moet je publiek immers onthouden.