Het maken van een CV

Wanneer je begint met solliciteren is het belangrijk om als eerste je curriculum vitae in orde te maken. Curriculum vitae betekent letterlijk levensloop en wordt meestal afgekort tot CV. Je CV geeft een kort en feitelijk overzicht van je kennis, vaardigheden en werkervaring.

Er bestaat geen universeel ‘goed´ CV dat voor iedereen in alle situaties is te gebruiken. Het is juist belangrijk dat een CV een persoonlijk visitekaartje is dat steeds opnieuw ingezet kan worden bij sollicitaties. Het is belangrijk dat het CV eenvoudig en snel aanpasbaar is.

Wanneer je een passende vacature hebt gevonden dan moet je CV aansluiten op die functie, de motivatie voor de vacature schrijf je in de sollicitatiebrief. Naast een cv voor gerichte vacatures heb je ook een cv nodig voor je netwerkcontacten en eventuele open sollicitaties. Dit cv ziet er iets anders uit. Hierin staan naast je kennis en ervaring je motivatie en ambitie voor een toekomstige functie benoemd.

Bij elke sollicitatie zul je het CV moeten aanpassen om zo de juiste nadruk op werkervaring of opleiding te leggen. De lezer werkt bij het doornemen van de cv’s zo efficiënt mogelijk. Naast inhoud is daarom ook de vormgeving (o.a. leesbaarheid) van het CV van belang. Hierna vind je tips waarmee je het CV voor zowel gerichte sollicitaties als voor je netwerkcontacten kunt opstellen en/of verbeteren.